Τμήμα Χορωδίας

Print
PDF

Ένα από τα στοιχεία που συντέλεσε ώστε αφενός μεν να θεραπεύεται το βαθύ αίσθημα νοσταλγίας των αλησμόνητων πατρίδων στους πρεσβύτερους και αφ έτερου να συντηρούνται αξίες και ιδανικά της ποντιακής παράδοσης στους νεότερους, είναι το Ποντιακό τραγούδι.

Ο Σύλλογός μας γνωρίζοντας το πόσο απαραίτητο είναι να κρατήσουμε την παράδοση μεταξύ των άλλων τμημάτων ίδρυσε κατόπιν πρότασης του μεγάλου λαογράφου Στάθη Ευσταθιάδη, το 2001, το τμήμα χορωδίας των Ακριτών Πολυκάστρου και Περιχώρων.

Από τότε, με χοράρχες τον Ιωσήφ Αλμασίδη και τώρα τον Αχιλλέα Βασιλειάδη, το τμήμα χορωδίας συμβάλλει με την προσπάθειά του στην διατήρηση του ποντιακού τραγουδιού και πραγματοποιεί εμφανίσεις σε ποικίλες χορωδιακές εκδηλώσεις.

Ενδεικτικά αναφέρουμε την εμφάνιση της χορωδίας στο Βασιλικό Θέατρο στη Θεσσαλονίκη το 2003, σε εκδήλωση της ΕΡΤ3 το 2008 και σε φεστιβάλ χορωδιών του Δήμου Πολίχνης, στη Μονή Λαζαριστών στο Δήμο Σταυρούπολης και στα «Ακρίτεια», εκδήλωση των Ακριτών του Πόντου Σταυρούπολης, το 2009, το 2010 και το 2011 αντίστοιχα.

Τα μέλη της χορωδίας είναι πόντιοι και μη, άνδρες και γυναίκες, ενήλικες κάθε ηλικίας.

Τα τραγούδια που ακούγονται από τη χορωδία μας μιλούν για τη μακραίωνη Ιστορία του Ποντιακού λαού με τους θριάμβους και τις συμφορές, τις χαρές, τους πόθους, τις ελπίδες, τον πόνο, τον έρωτα κλπ.

Σήμερα χοράρχης είναι ο Αχιλλέας Βασιλειάδης και στη λύρα συνοδεύει ο Χριστόφορς Απατσίδης.